Polityka prywatności

NIFIS Magdalena Leśniak („NIFIS”)

Na tej stronie dowiesz się w jaki sposób NIFIS przetwarza dane osobowe, co zrobić kiedy nastąpi naruszenie oraz znajdziesz kontakt do administratora danych osobowych.

I. KTO JEST ADMINISTRATOREM DANYCH?

Administratorem danych osobowych, które przekazujesz w opisanych poniżej przypadkach, jest NIFIS Magdalena Leśniak. z siedzibą w Warszawie, ul.Obywatelska 1 lokal u 14. W określonych przypadkach, korzystając z niektórych z usług, możemy Cię poprosić o przekazanie swoich danych innemu Administratorowi (np. dostawcy usługi płatności online). Będzie to jednak jasno wynikało z informacji, którą otrzymasz od nas w momencie zebrania Twoich danych oraz z regulaminu danej usługi.

II.DLACZEGO ZBIERAMY INFORMACJE NA TWÓJ TEMAT?
  1. Zbieramy i wykorzystujemy Twoje dane, aby informować Cię o produktach, usługach i promocjach, a także po to, by umożliwić robienie zakupów w sklepie NIFIS.
  2. Zbieramy też informacje po to, aby Twoje doświadczenia z zakupów w NIFIS mogły w przyszłości być lepsze.
  3. Jeśli zdecydujesz się wziąć udział w rekrutacji na stanowisko w NIFIS, również wtedy poprosimy Cię o pewne informacje, które będą nam potrzebne dla rozpatrzenia Twojej kandydatury.
III. SPOSOBY ZBIERANIA TWOICH DANYCH OSOBOWYCH

1.Wizyta w siedzibie NIFIS- monitoring wizyjny (CCTV)

Kiedy odwiedzasz naszą siedzibę, Twój wizerunek może zostać zarejestrowany przez nasze kamery monitoringu. Dzieje się tak, ponieważ staramy się zapewnić bezpieczeństwo Tobie, naszym pracownikom, pracownikom naszych partnerów a także aby chronić naszą własność, znajdującą się na terenie szkoły, czy własność odwiedzających nas klientów, na podstawie tzw. prawnie usprawiedliwionego celu. W tym celu, prowadzimy ciągły monitoring wizyjny niektórych obszarów szkoły.

Nie prowadzimy monitoringu w miejscach, gdzie mogłoby to prowadzić do naruszenia Twojej prywatności. Nie wykorzystujemy też zarejestrowanego obrazu do żadnych innych celów i nie prowadzimy na nim dodatkowych analiz (np. w celach marketingowych). Dostęp do nagrań jest możliwy wyłącznie dla wąskiego grona naszych zaufanych pracowników i nie są one udostępniane nikomu, poza uprawnionymi organami państwowymi, jako materiał dowodowy na potrzeby prowadzonych postępowań. Czas przechowywania nagrań ograniczyliśmy do 30 dni i po tym czasie, są one nadpisywane, bez możliwości odtworzenia.

2. Obsługa prowadzonych kursów

Jeśli skontaktujesz się z jednym z pracowników naszej szkoły , możemy poprosić Cię o pewne informacje, które będą niezbędne dla załatwienia sprawy, z którą się do nas zwracasz. Będą one wykorzystane wyłącznie w tym celu, przez okres wynikający z odpowiednich przepisów prawa (np. wynikające z faktu wystawienia faktury VAT, złożenia reklamacji, dokonania zwrotu lub złożenia zamówienia). Twoje dane będziemy przetwarzać aby spełnić obowiązki wynikające z obowiązujących przepisów lub w innych, prawnie usprawiedliwionych celach (wystawienie faktury, obsługa reklamacji czy zwrotów). W określonych przypadkach, będziemy korzystać z usług firm trzecich, którym powierzymy Twoje dane wyłącznie w takim zakresie, w jakim będzie to konieczne dla załatwienia Twojej sprawy, na zasadach opisanych w części pt. „Czy NIFIS dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym przypadku, mogą to być dostawcy usług egzaminacyjnych oraz dostawcy systemów informatycznych funkcjonujących w NIFIS w ramach wsparcia technicznego.

3.Cookies

Aby nasza strona internetowa funkcjonowała poprawnie, a także aby zaprezentować oferty odpowiadające zainteresowaniom wynikającym z Twojej historii odwiedzin naszej strony, używamy technologii znanej jako “pliki cookie”. Są to małe pliki, które wysyłamy do Twojego komputera i później możemy się do nich odnieść. Mogą to być pliki cookie sesyjne bądź trwałe (session lub persistent cookies) i mogą korzystać z technologii takich jak JavaSript lub Flash. Pliki cookie pomagają nam uczynić Twój pobyt na stronie płynnym i tak osobistym, jak tylko to możliwe. Pokazują nam, co wszyscy użytkownicy robią na naszej stronie, a to pomaga nam podnosić komfort jej użytkowania.

Pliki cookie przetwarzamy wyłącznie za Twoją zgodą. Aby wycofać lub wyrazić zgodę na wykorzystanie plików cookies, dokonaj odpowiednich ustawień w swojej przeglądarce. Poniżej znajdziesz stosowne informacje dla najpopularniejszych przeglądarek:

• Internet Explorer

• Mozilla Firefox

• Chrome

• Opera

• Safari

Dane zebrane za pośrednictwem cookies łączymy z historią Twoich zakupów, aby kierować do Ciebie bardziej spersonalizowany przekaz marketingowy, oparty na historii Twojej interakcji z NIFIS.
Dane zebrane za pośrednictwem cookies wykorzystujemy również w celu prezentowania spersonalizowanych reklam na zewnętrznych stronach internetowych, aby kierować do Ciebie najbardziej dopasowany komunikat. Przekazujemy je również zewnętrznym partnerom, którzy na nasze zlecenie realizują działania marketingowe z wykorzystaniem różnych platform, m.in. Facebook czy Google.
Platformy te mogą wykorzystywać pliki cookie, sygnały nawigacyjne i podobne technologie do gromadzenia lub odbierania informacji z naszej strony internetowej i innych miejsc w Internecie oraz używać ich do kierowania spersonalizowanego przekazu marketingowego. Informacja o sposobie i zakresie wykorzystywania danych przez te platformy dostępna jest na ich stronach internetowych dotyczących polityki prywatności.
Sposób przekazania Ci wspomnianego personalizowanego przekazu marketingowego przez NIFIS uzależniony jest od wyrażonej przez Ciebie zgody na wysyłanie informacji handlowych. Więcej informacji na temat plików cookies, w tym wskazówkę, jak zmienić ustawienia dotyczące używania plików cookies do kierowania spersonalizowanych reklam, możesz znaleźć w naszej Polityce dotyczącej „ciasteczek”, którą znajdziesz w Polityce dotyczącej ” ciasteczek”.
Jeśli chcesz zmienić ustawienia związane z używaniem plików cookies przez różne platformy stosujące kierowanie spersonalizowanych reklam, możesz to również zrobić za pomocą strony: www.youronlinechoices.com/pl/twojewybory

4. Udział w rekrutacji NIFIS

Przyjmując Twoją aplikację w ramach rekrutacji na stanowisko w NIFIS, poprosimy Cię o pewne informacje o Tobie aby być w stanie ocenić Twoją aplikację. Twoje dane będziemy przetwarzać aby spełnić wymagania przepisów prawa (Kodeksu Pracy), oraz do podjęcia działań przed zawarciem umowy o pracę, na Twoje życzenie, które wyrazisz przez udział w rekrutacji. W ramach rekrutacji, Twoje dane osobowe mogą być dostępne dla podmiotów, które świadczą dla nas usługi, na zasadach opisanych w części pt. „Czy NIFIS dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. Są to głównie dostawcy systemów informatycznych, za pośrednictwem których realizowana jest rekrutacja, w ramach wsparcia i utrzymania tych systemów. Twoje dane, jeśli wyrazisz na to zgodę, będziemy przechowywać przez okres 2 lat, na potrzeby przyszłych rekrutacji.

5. Strona internetowa

Pewne informacje na Twój temat możemy zbierać także poprzez Stronę internetową. Dane te będą przetwarzane w określonym celu, o którym poinformujemy Cię w momencie ich zbierania. Takim celem może być na przykład realizacja zakupów kursów za pośrednictwem naszej strony internetowej. W takim przypadku, niepodanie określonych danych, może ograniczać możliwość skorzystania z naszych usług. Przetwarzanie Twoich danych będzie się wtedy odbywało w celu realizacji umowy sprzedaży lub świadczenia usługi. W niektórych przypadkach, Twoje dane możemy również wykorzystać w celu przeprowadzenia ankiety zadowolenia z naszych kursów, na podstawie naszych prawnie usprawiedliwionych interesów. O Twoje dane poprosimy również w przypadku, kiedy skorzystasz z formularzy kontaktowych na naszych stronach lub narzędzi do umawiania terminów testów ustnych związanych z określeniem poziomu językowego lub analizy potrzeb językowych. Tego typu dane wykorzystamy w celu odpowiedzi na Twoje zapytania czy realizacji zamówionego przez Ciebie kursu (jest to nasz tzw. prawnie uzasadniony interes). Niektóre informacje na temat użytkowników zbieramy, używając tzw. ciasteczek („cookies”). Informacje na ten temat znajdziesz poniżej, w rozdziale pt. „Cookies”. Także i tutaj, w określonych celach korzystamy z usług wyspecjalizowanych podmiotów trzecich, które mogą uzyskać dostęp do Twoich danych, na zasadach opisanych w części pt. „Czy NIFIS dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym wypadku, są to głównie firmy zajmujące się utrzymaniem naszych stron internetowych.

5. Inne informacje które nam dostarczasz

Poprzez uczestnictwo w badaniach, możesz dostarczyć nam takich informacji, jak Twoje preferencje co do kursów, powody, dla których kupujesz dany kursów językowych, dane na temat Twojej rodziny i stylu życia – dzięki temu możemy dowiedzieć się więcej o Twoich preferencjach zakupowych.

6. Warsztaty i konkursy

Możemy poprosić o niektóre dane osobowe uczestników tego typu wydarzeń, aby sprawnie je przeprowadzić oraz dopełnić obowiązków wynikających z przepisów prawa dotyczących np. wydania nagród. W momencie, kiedy poprosimy Cię o podanie danych osobowych, poinformujemy Cię również o celu, w jaki te informacje będą wykorzystane oraz o przysługujących prawach. Dane zebrane na potrzeby tych wydarzeń będziemy najczęściej przechowywać do momentu ich zakończenia poza przypadkami, kiedy konieczne będzie zachowanie ich ze względu na obowiązujące przepisy prawa (np. informacje o przekazanej nagrodzie na podstawie przepisów określających zasady sporządzania dokumentacji podatkowej).

7. Rejestracja materiałów fotograficznych lub filmowych

W ramach realizacji niektórych wydarzeń organizowanych przez NIFIS lub naszych partnerów, rejestrujemy ich przebieg w postaci filmów lub zdjęć, które następnie wykorzystujemy w celach promocyjnych i marketingowych, na naszych stronach internetowych, profilach w mediach społecznościowych czy na ekranach zlokalizowanych w naszej szkole. Jeśli bierzesz udział w tego typu wydarzeniach, poprosimy Cię o wyrażenie zgody na takie wykorzystanie Twojego wizerunku. Zgoda taka jest oczywiście w pełni dobrowolna i nie uzależniamy Twojego udziału w wydarzeniach od jej wyrażenia. W takim wypadku, Twój wizerunek oraz ewentualnie inne dane, które zostaną zarejestrowane na filmie lub fotografiach, będziemy przetwarzać przez okres 5 lat lub do momentu wycofania Twojej zgody. Organizując tego typu wydarzenia, często korzystamy z pomocy firm zewnętrznych, na zasadach opisanych w części pt. „Czy NIFIS dzieli się moimi danymi z osobami trzecimi?”. W tym przypadku będą to podmioty, specjalizujące się w rejestracji i obróbce materiałów, jak również dostawcy usługi utrzymania naszych stron WWW oraz obsługi naszych profilów w mediach społecznościowych.

IV.W JAKI SPOSÓB WYKORZYSTUJEMY ZEBRANE INFORMACJE?

Przedstawione powyżej sposoby i okoliczności uzyskiwania przez nas informacji o Tobie opisują również sposób ich wykorzystania. Pamiętaj, że są to wyłącznie informacje o potencjalnych sposobach wykorzystania Twoich danych osobowych, z którymi możesz się spotkać odwiedzając naszą szkołę i strony internetowe, dokonując u nas zakupu kursu, korzystając z naszych usług czy aplikując na ogłoszenia o pracę w NIFIS. W każdym z przypadków, otrzymasz dodatkowo jasną informację dotyczącą celu przetwarzania Twoich danych a w niektórych przypadkach, będziemy dodatkowo potrzebowali Twojej wyraźnej zgody (np. wysyłanie informacji handlowych). Poprosimy Cię wtedy o wyrażenie takiej zgody, informując czego ona dotyczy oraz o Twoich prawach. Przetwarzanie Twoich danych w NIFIS odbywa się zawsze zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Dotyczy to zarówno krajowych przepisów, jak i tych obowiązujących w ramach Unii Europejskiej.

W każdym z powyższych przypadków, zawsze będziemy się starali przekazać rzetelną informację dotyczącą przetwarzania Twoich danych.

III. JAK MOGĘ SIĘ SKONTAKTOWAĆ Z NIFIS W SPRAWACH ZWIĄZANYCH
Z PRZETWARZANIEM DANYCH OSOBOWYCH?
  1. W sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych w NIFIS, możesz się z nami skontaktować, korzystając z formularza kontaktowego.
  2. Wysyłając mail na adres: kontakt@next.edu.pl lub kontakt@nifis.pl
IV. JAKIE PRAWA PRZYSŁUGUJĄ MI Z RACJI TEGO, ŻE NIFIS PRZETWARZA MOJE DANE OSOBOWE?

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, masz prawo żądać dostępu do swoich danych osobowych lub ich usunięcia czy aktualizacji, zaprzestania ich przetwarzania w określonym celu, wycofania wszelkich zgód, które od Ciebie otrzymaliśmy, czy skorzystać z prawa do przeniesienia Twoich danych do innego Administratora lub do wniesienia sprzeciwu co do ich przetwarzania.

Pamiętaj jednak, że nie zawsze będziemy mogli spełnić Twoją prośbę lub żądanie np. ze względu na obowiązujące nas przepisy prawa. W takim przypadku, otrzymasz od nas jasną informację zwrotną na ten temat.

V. CZY NIFIS DZIELI SIĘ MOIMI DANYMI Z OSOBAMI TRZECIMI?

Bez Twojej wyraźnej zgody, NIFIS nie udostępnia Twoich danych osobowych firmom czy osobom trzecim, które mogłyby wykorzystać je dla własnych celów. Wyjątek stanowią uprawnione organy Państwowe, działające w ramach obowiązujących przepisów prawa, którym jesteśmy zobowiązani udostępnić Twoje dane.

Wyjątkiem są tutaj podmioty świadczące usługi na podstawie odrębnych przepisów prawa (np. Prawo Pocztowe, Prawo Transportowe, Prawo Telekomunikacyjne… itp). Takie firmy, z racji obowiązujących je przepisów, przetwarzają Twoje dane na własną odpowiedzialność i we własnym zakresie. One również, na mocy podpisanej z NIFIS umowy, zobowiązały się przetwarzać Twoje dane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Są to np. dostawcy usług transportowych (kurierskich), operatorzy sieci komórkowych, którym zlecamy wysyłkę wiadomości SMS w imieniu NIFIS oraz kancelarie prawne, które wspierają nas w przypadku obsługi niektórych reklamacji.

VI. CO MOGĘ ZROBIĆ, JEŚLI UWAŻAM, ŻE NIFIS NIEWŁAŚCIWIE OBCHODZI SIĘ Z MOIMI DANYMI?

Jeśli uważasz, że przetwarzając dane osobowe, działamy niewłaściwie lub w sposób niezgodny z prawem, prosimy daj nam znać, korzystając z metod kontaktu opisanych powyżej.

Oczywiście, w każdej chwili możesz wnieść skargę do organu nadzorczego, czyli urzędu państwowego, powołanego do nadzorowania przestrzegania przepisów z zakresu ochrony danych osobowych w Polsce. Funkcję tę w Polsce pełni Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (www.uodo.gov.pl).